Cinema Transhumant del TERRA GOLLUT durà Alcarràs i Sis nits d'agost a refugis de muntanya i entorns naturals
  • Cinema Transhumant, és un nou projecte de cinema itinerant, compromès i amb acció social del TERRA GOLLUT film festival que es realitza a l’estiu a diferents comarques pirinenques.
  • Alcarràs es projectarà tres vegades a l’aire lliure a refugis de muntanya i entorns naturals amb sopars populars.
  • Sis nits d’agost, film rodat al Ripollès sobre Lluís Maria Xirinacs, es projectarà en el mateix lloc on es va rodar el film, al Pla de Pegot d’Ogassa, i on també el mateix lloc on va triar morir l'activista i filòsof.

L’èxit del TERRA GOLLUT film festival, que s’ha estès l’any 2021 a vint-i-tres poblacions, a quaranta-vuit espais diferents, 2300 espectadors presencials i 12.500 espectadors en línia, ha fet crear un projecte nou, fent un salt endavant en dur el cinema a llocs rurals, al marge de la celebració del festival a la tardor. Un projecte amb identitat pròpia que abasta les sessions itinerants de maig al setembre: el CINEMA TRANSHUMANT.

Cinema Transhumant som “traginers de films que es projecten de poble en poble“

Inspirat en la transhumància, la migració estacional dels ramats a la recerca de les pastures allà on n'hi hagi segons l'època de l'any: pastures d'estiu o agostejadors i pastures d'hivern. La transhumància implicava també un intercanvi de coneixements culturals i intercanvis entre diferents territoris allunyats geogràficament.

Les sessions del TRANSHUMANT es realitzen, principalment, a l’aire lliure, són sessions d’estiu, traslladem la nostra pantalla a la fresca, les pel·lícules, tallers i activitats paral·leles a diferents municipis de la ruta tradicional de la transhumància gironina i pirinenca. A llocs i col·lectius on el cinema no sol arribar.
Tal com passava quan arribava un ramat de bestiar a un poble després d’un llarg recorregut. La cultura que viatja i modifica el lloc on es mostra.
L’objectiu principal és, a través dels valors que aporta el cinema en una atmosfera agradable, ser l’espurna del canvi personal, perquè des del TERRA GOLLUT creiem que amb el poder individual de cadascú, sí que es pot canviar el món més proper.
Els films que es projectaran, van més enllà del catàleg del TERRA GOLLUT film festival, però tots tenen en comú el missatge compromès i la transmissió de valors humans i mediambientals. Seran un total de 33 sessions en 26 espais diferents.

El programa sencer es troba al web: https://www.terragollut.com/index.php/ca/programa


Alcarràs, ben a prop de la gent


Es projectarà per primera vegada aquest dissabte 16 de juliol de manera gratuïta als jardins de la piscina de Planoles, a les 21.30, els assistents podran sopar opcionalment a la Guingueta, es comptarà amb la presència d’una de les protagonistes principals del film, Anna Otín que presentarà la sessió i participarà en el cinefòrum posterior. Aquesta sessió compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Planoles

El premiat film català també es projectarà al refugi de muntanya del Pla de l’Erola, a Ribes Altes, Ribes de Freser, Ripollès, el divendres 5 d’agost, i també al refugi de muntanya de Cortiuda, a Peramola, l’Alt Urgell, el dissabte 3 de setembre. Els assistents podran sopar opcionalment als mateixos refugis i es comptarà amb un cinefòrum amb persones de l’equip artístic del film.

Sis nits d’agost, una sessió única i irrepetible, en el lloc místic on va triar morir Lluís Maria Xirinacs.

Projecció especial i única del film sobre la mort de Lluís Maria Xirinacs en el lloc on va morir, al pla de Pegot, a Ogassa, el divendres 9 de setembre a les 21 h, en el mateix lloc on s’ha rodat la pel·lícula amb protagonistes del film, equip artístic i de l’escriptor de la novel·la. La sessió comptarà amb la presència i presentació de l’equip del film així com hi haurà a disposició dels assistents d’entrepans i begudes.

 

Programació CINEMA TRANSHUMANT Estiu 2022

1

   

 

 

 

Cinema transhumant, el nou projecte de cinema itinerant del TERRA GOLLUT film festival

Aquest estiu el TERRA GOLLUT posa en funcioment el nou projecte de Cinema transhumant, que es defineix com "traginers de films que es projecten de poble en poble”

Inspirat en la transhumància, la migració estacional dels ramats a la recerca de les pastures allà on n'hi hagi segons l'època de l'any: pastures d'estiu o agostejadors i pastures d'hivern. La transhumància implicava també un intercanvi de coneixements culturals i intercanvis entre diferents territoris allunyats geogràficament.

Cinema transhumant, és un programa d’activitats culturals basades en l’exhibició cinematogràfica que porta la cultura de primer nivell a pobles petits, a nous públics que fins ara no poden accedir a aquesta oferta. Activitats que ja es realitzaven fins al moment, però que ara agafen un nou caire, i arribarem a llocs encara més isolats i en mig de la natura i territoris rurals, com ara refugis de muntanya, parcs naturals i pedanies amb nuclis de població que no són els nuclis principals del municipi.

El cinema és una eina fantàstica per transformar la realitat, remoure consciències i generar pensament crític. Les ganes de fer arribar el cinema a més llocs, i la situació d’incertesa i crisi del sector cultural provocada pel Coronavirus ens ha dut a diferents festivals com el Cerdanya Film Festival i al TERRA GOLLUT film festival, certàmens que compartim objectius, a trobar l’escenari propici per fer un pas més i unir esforços. Som festivals de cinema que treballem per dur el setè art a espais on no se l’espera, al Pirineu i pobles petits, també treballem amb el cinema per la transformació social, denunciem la vulneració de drets, presentem alternatives i donem veu als sense veu, una visió transformadora que compartim.

En breu es publicarà el programa complet de tot l'estiu. Cinema Transhumant anirà fins a l'inici del TERRA GOLLUT film festival 2022, que celebrarà la seva sessió inaugural el 23 de setembre al Teatre Comtal de Ripoll.

 

 

Es presenta el nou llibre "Els misteris dels golluts o nans de Ribes"

La nova publicació trenca el mite dels nans de Ribes i els «humanitza»

Articles de publicacions anglosaxones del segle XIX confirmen la discriminació i rebuig que va patir aquest col·lectiu

Ribes de Freser. 29-12-21. Cent persones assisteixen amb expectació a la presentació del llibre "els misteris dels golluts o nans de Ribes" al Teatre Municipal de #RibesdeFreser que trenca el mite de la comunitat de persones que visqueren al #Ripollès fins a principis del segle XIX. Persones que van ser discriminades per la seva aparença física i la seva alçada, diminuta, i algunes desevoluparen el goll, producte de la malnutrició, condicions extremes de pobresa i aïllament social. El llibre aporta documents històrics i les primeres fotografies reals i verídiques contrastades dels anomenats nans de Ribes que es trobaven per tot el #Ripollès. El llibre es posa a la venda a la botiga del web del www.terragollut.com i aviat per diferents punts de venda del #Ripollès.
L'acte ha comptat amb la participació dels dos autors del llibre, @miquelsitjarserra i Joaquim Roqué, la conducció de la periodista Mònica Pagès i la presentació de l'alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume. L'acte s'ha realitzat seguint les mesures de prevenció de la #covid-19 amb l'organització del TERRA GOLLUT film festival amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ribes de Freser. Llibre ha estat editat per Miquel Sitjar i Dinamic Enginy, sota la marca Edicions Terra Gollut amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.  "Els misteris dels golluts o nans de Ribes", es troba a la venda en línia l'apartat botiga del web www.terragollut.com i als punts de venda de #Ribesdefreser de @ita_decoracio_i_complements @pocacosa_by_sandra @lacaixetaribes i @papereriaarcada. Ben aviat a altres punts de venda en altres poblacions #cultura #ripollès #vallderibes #historia #discriminacio #compromis #social #terragollut #culturaessencialisegura #girona  COMPRA EL LLIBRE

els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-
els-misteris-dels-golluts-nans-ribes-terragollut-film-festival-

‘Encara hi ha algú al bosc’ i ‘Non dago Mikel’ guanyen el TERRA GOLLUT film festival, en una edició que ha arribat a una trentena de municipis
  • El curt iraní ‘The whimper and the existence’ s’emporta el guardó de la seva categoria, i Gemma Miralda el de millor reportatge de fotoperiodisme per ‘The sacred and the real’
  • El premi del públic per votació popular també va tenir dos guanyadors: ‘Des-nudos’, de Diana Casellas i Txell Esteve, i ‘February’, de Brahim Bican

13/10/2021.- Encara hi ha algú al bosc, de Teresa Turiera-Puigbò i Erol Lleri Llordella, i Non dago Mikel, d’Amaia Merino i Miguel Ángel Llamas, es van alçar amb el Premi TERRA GOLLUT al Millor Llargmetratge, en la clausura del festival que es va fer ahir a la tarda al teatre Diagonal de Campdevànol (Ripollès). El jurat va decidir que el premi fos compartit i va destacar l’alt nivell dels documentals seleccionats i, especialment, el compromís a l’hora de denunciar problemàtiques que afecten col·lectius invisibilitzats. El millor curtmetratge va ser pel film iranià, The whimper and the existence de Hossein Allahyari, i el millor reportatge de fotoperiodisme va ser per Gemma Miralda i el seu treball sobre els moviments transhumants del Pirineu, The sacred and the real. Pel TERRA GOLLUT Film Festival hi ha passat fins al moment 1.750 espectadors presencials i 13.500 espectadors en línia des del més de maig, a través del canal al Filmin.cat, unes xifres que conclouen una molt bona edició.

La resta de guardonats van ser 15 horas, de Judith Collell, amb el Premi a la Concòrdia Hospital de Campdevànol. Collell és l’actual presidenta de l’Acadèmica del Cinema Català i va ser a Campdevànol per recollir personalment el guardó. El Premi dels Joves va ser per al film El botón, d’Adolfo Peña; i el Premi del Públic, que es concedeix per votació popular, també va tenir dos premiats: Des-nudos, de Diana Casellas i Txell Esteve, i February, de Brahim Bican. Aquest any s’ha inclòs un nou premi al millor reportatge fotogràfic Històries del Ripollès, que va ser pel fotògraf Bernat Cedó, Cuidar per sobre de curar, sobre la pandèmia de la Covid a l’Hospital de Campdevànol. Hi van haver dues mencions especials del jurat, una en la categoria de millor llargmetratge per Descendents de Judit Aranda Moreno i Carlos Collazos Rodríguez, i l’altra en la de millor curtmetratge també per El botón, d’Adolfo Peña.

Tot i que el certamen continua amb sessions itinerants en espais i seus durant el mes d’octubre i novembre, fins al moment comptant les sessions de Cinema amb Valors que han dut el cinema compromès, humanitari i fotoperiodisme a pobles i col·lectius vulnerables d’arreu, han sumat 1.750 espectadors presencials i 13.500 espectadors en línia a través del canal al Filmin.cat des de maig. Un cop finalitzi el mes de desembre, el certamen haurà arribat a un total de 26 localitats, convertint aquesta edició amb la més territorial.

Pel que fa als reconeixements que s’han fet al llarg d’aquesta edició, que va començar el passat 24 de setembre, l’actriu catalana Ariadna Gil va rebre el Premi TERRA GOLLUT a la trajectòria audiovisual i de la comunicació, mentre que la fotoperiodista Cristina Garcia Rodero, va obtenir el Premi TERRA GOLLUT a la trajectòria fotogràfica, guardó que se li va entregar durant la primera Jornada de Fotografia Compromesa que es va fer a l’antic balneari de Montagut (Vall de Ribes).---------------------------------------------------------------------- 

PALMARÈS TERRA GOLLUT FILM FESTIVAL 2021PREMIS AL MILLOR LLARGMETRATGE

Encara hi ha algú al bosc, de Teresa Turiera-Puigbò i Erol Lleri Llordella i Non dago Mikel, d’Amaia Merino i Miguel Ángel Llamas

Texto

Descripción generada automáticamente con confianza media                    Imagen que contiene hombre, persona, sostener, frente

Descripción generada automáticamente

El jurat valora l’alt nivell dels documentals seleccionats i, especialment, el compromís a l’hora de denunciar problemàtiques que afecten col·lectius invisibilitzats. Per això es decideix que el primer premi sigui compartit entre aquests dos films, el d’Encara hi ha algú al bosc per denunciar el drama encara invisibilitzat dels milers de dones que van ser víctimes de la violació com a arma de guerra al conflicte dels Balcans i totes les guerres, i el de Non dago Mikel, per l’assassinat sense justícia de Mikel Zabalza i l’impacte de la no reparació en les següents generacions.MENCIÓ ESPECIAL JURAT LLARGMETRATGES

Descendents, de Judit Aranda Moreno i Carlos Collazos Rodríguez


Imagen que contiene Interfaz de usuario gráfica

Descripción generada automáticamente

La menció especial del jurat és per Descendents -de Judit Aranda Moreno i Carlos Collazos Rodríguez- per fer visible la discriminació i les violències racials i de gènere que pateixen milers de catalans pel seu origen i un aspecte no normatiu.PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE

The whimper and the existence, de Hossein AllahyariImagen que contiene pastel, pieza, firmar, cumpleaños

Descripción generada automáticamente

Es concedeix el Premi all Millor Curtmetratge al film iranià The        whimper and the existence de Hossein Allahyari, perquè és com una simfonia de la reconstrucció d'un poble després d’un terratrèmol. El jurat en destaca que sigui un film sense diàleg però amb un impressionant tractament visual i musical, i que es centri en l’esperit de reconstrucció en comptes de centrar-se en la destrucció i patiment.MENCIÓ ESPECIAL JURAT CURTMETRATGES

El botón, d’Adolfo Peña


Imagen que contiene exterior, pasto, agua, hombre

Descripción generada automáticamente

El jurat fa una menció especial al film de producció espanyola El botón d’Adolfo Peña, perquè retrata una metgessa desobedient per respecte als drets humans i un metge represaliat i misteriós que la treu del seu aïllament depressiu: un encreuament quàntic ple de poesia.PREMI A LA CONCÒRDIA HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL

15 horas, de Judith CollellImagen que contiene colgando, camiseta, reloj

Descripción generada automáticamente

El jurat premia el film de producció entre la República dominicana i Catalunya, 15 Horas de Judith Collell, perquè la pel·lícula ens mostra amb extrem realisme la vida i el patiment quotidians d’una persona més del poble, amb els obstacles que cada dia han d’afrontar-se en tots els àmbits de la vida. Cal destacar la cruesa en què la pel·lícula exposa la realitat.PREMI DELS JOVES

El botón, d’Adolfo Peña


Imagen que contiene exterior, pasto, agua, hombre

Descripción generada automáticamente

El jurat jove escull el curtmetratge El botón, d’Adolfo Peña, perquè ens ha portat a un punt de connexió amb la protagonista, que per sobre de tot ens ha transmès fe. Els valors com la fe son una cosa fonamental a les nostres vides, sense ella no existiria el progrés, somiar, tenir fites i esperança... I això ens ha fet pensar en la fe que han tingut totes aquelles persones que ens han ajudat al llarg de les nostres vides i, per descomptat, com han cregut en nosaltres per haver arribat fins aquí i poder compartir aquest dia amb tots.PREMI AL MILLOR REPORTATGE DE FOTOPERIODISME

The sacred and the real, de Gemma MiraldaUn par de personas de pie sobre superficie terrosa

Descripción generada automáticamente con confianza baja

El jurat de fotografia del TERRA GOLLUT film festival ha triat com a millor reportatge al treball de Gemma Miralda, The sacred and the real, per la seva senzillesa i la seva fotografia sense artificis que capten l'autenticitat dels moviments transhumants del Pirineu, que estan en regressió per l'abandonament de la ramaderia.PREMI AL MILLOR REPORTATGE HISTÒRIES DEL RIPOLLÈS

Cuidar per sobre de curar, de Bernat Cedó


Un par de personas en una sala

Descripción generada automáticamente con confianza baja

El jurat de fotografia del TERRA GOLLUT film festival 2021 ha triat el reportatge Cuidar per sobre de curar de Bernat Cedó com el millor reportatge de fotografia "Històries del Ripollès", perquè tot i que poden ser fotografies captades a qualsevol hospital del país, en aquest cas també reflecteix el drama i la situació complicada que es va viure a la comarca del Ripollès. El jurat en destaca la seva aposta visual 

més arriscada, i que capta la situació dels serveis sanitaris de la comarca durant la pandèmia.PREMI DEL PÚBLIC

Des-nudos, de Diana Casellas i Txell Esteve, i February, de Brahim BicanInterfaz de usuario gráfica

Descripción generada automáticamente con confianza baja

Mitjançant votació popular han quedat amb els mateixos vots dos films: la producció catalana Des-Nudos de Txell Esteve i Diana Casellas, i la producció turca, February d’Ibrahim Bican.

PREMI A LA TRAJECTÒRIA FOTOGRÀFICA a Cristina Garcia Guerrero, fotoperiodista


Foto en blanco y negro de una persona con una cámara fotográfica

Descripción generada automáticamente

Cristina Garcia Rodero (14 d'octubre de 1949, Puertollano, Ciudad Real). És una fotoperiodista espanyola. Ha fet diversos treballs centrant-se en temes com l'antropologia i les festes tradicionals. Ha compatibilitzat la seva feina docent amb la creació fotogràfica i la col·laboració en diverses publicacions periòdiques espanyoles i estrangeres. Entre elles es troben: El Mundo, El País Semanal, La Vanguardia, Libération, Le Monde, Le Fígaro Magazine, Frankfurter Allgemeine Magazín, Il Corriere della Sera, Geo, Marie Claire, Foto Magazín, Photo Technik International, Aktuell Fotografie, Vogue, Photo, Life Magazine, Los Angeles Times, ... Ha estat la primera espanyola que ha entrat a treballar amb l'agència fotoperiodística Magnum.PREMI A LA TRAJECTÒRIA AUDIOVISUAL a Ariadna Gil, actriu


Una persona con una camisa blanca

Descripción generada automáticamente con confianza media

Ariadna Gil (Barcelona, 23 de gener de 1969. És una actriu de cinema, televisió i teatre catalana. Va començar la seva carrera el 1986 amb la pel·lícula de Bigas Luna Lola. Ha participat en més de cinquanta llargmetratges com Amo tu cama rica, Belle Époque, amb la que va guanyar el Premi Goya a la millor actriu, Libertarias, El laberinto del fauno, o Soldados de Salamina.El TERRA GOLLUT film festival fa entrega a la Creu Roja de Ripoll una donació econòmica per a projectes de treball amb dones víctimes de violència de gènere al Ripollès.

Ripoll, 10/03/21. Joaquim Roqué, director del certamen, ha fet entrega a José Navio, president de la Creu Roja de Ripoll, d'una donació de cinc-cents euros en concepte dels drets d'exhibició del film Volar, pel·lícula que va ser projectada en les sessions de Cinema en Valors d'Acció Social del TERRA GOLLUT film festival, dedicades a la sensibilització pels drets de les dones que es van realitzar l'any passat per tota la comarca amb la col·laboració del Consorci de Benestar Social del Ripollès i el finançament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere promogut pel Ministeri d'igualtat i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. El film basc, explica la història d'un grup de dones de diferents classes socials i orígens, que superen aquesta difícil situació. El film va ser dirigit per Bertha Gaztelumendi amb el suport a la producció per Emakunde, l'Institut de la dona del País Basc, va ser estrenat a l'Estat al Festival de Donosti. La productora no va voler cobrar els drets d'exhibició del film per contribuir al fet que fos coneguda arreu la història d'aquestes dones valentes, i el TERRA GOLLUT film festival, que té previst a les seves bases abonar sempre els drets dels films que projecta, va oferir que aquests diners fossin destinats a una entitat local que treballés per ajudar a les persones que pateixen aquesta difícil situació. El film va ser projectat a les sessions de Molló, Toses, Sant Pau de Segúries i Queralbs.

220310.DonacioTERRAGOLLUTaCreuRojaRipoll3     220310.DonacioTERRAGOLLUTaCreuRojaRipoll2

Cinema amb ànima

GOLLUT FILMS és una distribuïdora cinematogràfica amb base a Ribes de Freser que té com a missió fer arribar a tots racons, canals i mitjans films amb contingut social, humanitari i compromís. Sorgida del TERRA GOLLUT film festival, certamen de cinema compromès i fotoperiodisme. Films com 15 horas, premiat al TERRA GOLL 2021 ja s'està distribuïnt en sales de cinema a tot l'Estat. El film s'estrenarà als Boliche cinemes de Barcelona el dia 17 de desembre, però ja s'ha projectat al Cinema Truffaut de Girona, a Amorebieta, Bilbao, San Sebastián de los Reyes, a la Mostra de Cinema de Dones i la setmana que ve els dies 7 i 9 als Cat Cinemes de Figueres.  

Entre els films que es distribuiran en els pròxims mesos hi ha The year of the monkey, The Albino's trees, La guerra a Cuba, Alamarilove i Facing death with wirecutter.

Fes una ullada al nou web: http://www.gollutfilms.com/ 

gollutfilms

Joaquim Roqué explica els programes de Cinema d'Acció Social del TERRA GOLLUT film festival

Ripoll, 5 de maig de 2021. El programa de televisió El Magazín de Televisió del Ripollès entrevista al director del TERRA GOLLUT film festival, Joaquim Roqué, que explica els diferents programes de Cinema d'Acció Social intinerants amb el que el certamen realitzarà sessions aquesta primavera i estiu sobre temes socials atemporals com el racisme, la violència de gènere i la salut mental, i que s'allargaran durant tot l'any, a banda de les novetats cinematogràfiques del festival. El certamen a competició ja va obrir convocatòria al mes de febrer i es realitzarà del 24 de setembre al 12 d'octubre d'enguany.

VEURE VÍDEO

Subscripció a informació / Suscripción a información / News subscription

Selecciona sobre que vols rebre informació:
Estic d'acord amb la Política de privacitat

En compliment de la nova normativa europea GDPR, el TERRA GOLLUT film festival - Dinàmic Enginy SLU utilitzarà la informació que proporcioneu en aquest formulari per estar en contacte amb tu i per proporcionar actualitzacions sobre les nostres activitats.

Dinàmic Enginy SLU - 2020 - Contacta - Avís legal i política de privacitat