Fem arribar el cinema social i amb valors a llocs on no arriba:
A pobles petits i a col·lectius vulnerables.
01/11/2020.- ‘Cholitas’, de Jaime Murciego i Pablo Iraburu, s’ha emportat el Premi al millor Llargmetratge del TERRA GOLLUT film festival 2020, en una edició marcada per la pandèmia de la Covid-19, que ha impedit que la gala de la clausura es pogués fer a la Filmoteca de Catalunya, tal com estava previst, i s’hagués de fer aquest dissabte al vespre a través del canal YouTube del festival. ‘Reflejo’, de Juan Carlos Mostaza, s’ha emportat el guardó al millor Curtmetratge, i Marc Sanyé, el Premi al millor Reportatge de Fotoperiodisme, per ‘Pandèmic’. El premi a la trajectòria audiovisual es va entregar a Teresa Font, muntadora de cinema amb dos Goya.
Aquesta ha estat una edició molt especial del TERRA GOLLUT film festival. A banda del canvi de nom, segons ha explicat el seu impulsor, Joaquim Roqué, “ens hem convertit en un festival de cinema transformador que fa arribar al cinema als llocs on habitualment no arriba com poden ser els pobles petits i col·lectius vulnerables”. En aquest sentit, el TERRA GOLLUT ha estat més territorial que mai i aquest any s’ha arribat a 16 poblacions.
Per últim, destacar que el TERRA GOLLUT ha estat un dels festivals impulsors del TECTÒNIC, format per vuit festivals de cinema social de tot Catalunya, que s’ha pogut veure en la seva totalitat en línia i amb 15 films programats i diverses activitats paral·leles.
27/10/2020.- La Filmoteca de Catalunya acollirà aquest divendres 30 d’octubre a les 16h la sessió de clausura del TERRA GOLLUT film festival, que va començar el passat 9 d’octubre i que fins ara ja ha tingut prop de 1.500 espectadors, malgrat la situació de la Covid19, que ha fet que el TERRA GOLLUT d’aquest any hagi sigut excepcional amb menys sessions presencials que en altres edicions.
L’acte inclourà l’anunci del palmarès del certamen del TERRA GOLLUT on aquest any s’hi van presentar més de 200 obres de 24 nacionalitats diferents. S’entregaran els premis al millor llargmetratge, al millor curtmetratge i al millor reportatge de fotoperiodisme, però també hi haurà els premis especials de la Concòrdia, el del Públic -atorgat per votació popular- i el Premi dels Joves. Cal destacar que la desena de joves menors migrats sols, que van participar dies enrere en una de les activitats del TERRA GOLLUT i que formen part del jurat jove, també assistiran a l’acte de clausura del festival.
Un dels moments més emotius de la clausura serà el Premi a la Trajectòria d’un professional del cinema i audiovisual o de la comunicació, que aquest any s’entregarà a Teresa Font Guiteras, muntadora de cinema amb dos Goya i muntadora de la darrera pel·lícula de Pedro Almodóvar, “Dolor y Gloria”.
L’acte també inclou la projecció del film a competició “Alamarilove”, que parla d’un barri perifèric de l’Havana ple d’artistes que expressen i plasmen la realitat en la qual estan immersos. El documental està dirigit per l’italià Carmelo Raneri.
El TERRA GOLLUT film festival en la seva edició 2020, renovada, més territorial i amb més acció social ha aplegat a quasi 500 persones en el seu cap de setmana principal seguint escruposament els protocols de seguretat sanitària.
La taula rodona que es va realitzar divendres 9 d’octubre on vuit joves que han arriscat la seva vida per tenir una vida millor i han fet una migració sense família han explicat la seva experiència a 150 alumnes de 6 classes de secundària de #RibesdeFreser #camprodon i #santjoandelesabadesses han pogut seguir tot i el confinament de cursos escolars a la comarca del #Ripollès. Ha estat el primer streaming en directe del #TERRAGOLLUTfilmfestival per transformar una activitat pensada per ser presencial.
La sessió inaugural al Teatre Cinema Comtal de Ripoll, va aplegar, cent persones van poder gaudir d'una sessió inaugural per recordar, conduïda àgilment i amb el saber fer de l'Elisenda Roca, el protagonisme va recaure en la divulgació de coneixement i l'obertura de la mirada a altres realitats del món de la mà dels continguts projectats i de la participació de convidats de nivell, difícils de tenir-los junts: Alfons Rodríguez, Xavier Aldekoa, Eudald Carbonell i Alonso Par. L’acte va comptar amb la presència de Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal de Ripollès i regidor de l’Ajuntament de Ripoll, de Joaquim Roqué, director del #tgff2020 i dels músics Joni Aldunate i Marc Casas.
(...)
És un certamen de cinema compromès per la transformació social.
És un projecte impulsat per Joaquim Roqué, el que va ser el director i promotor intelectual durant 6 edicions del Festival Gollut que ha mostrat obres nacionals o internacionals que tenen com a tema la conscienciació social, mediambiental, o mostren alguna forma d’activisme en favor dels drets humans i la diversitat de cultures.
Totes elles mostrades a espectadors habituals que podrien ser els de qualsevol altre certamen.
Sovint els festivals es queden en la fase de sensibilització de públics i els premis que s’atorguen només donen certa rellevància comunicativa a obres.
Tanmateix, TERRA GOLLUT film festival fa un pas endavant per deixar la “teoria” per passar a la pràctica. El projecte té com a objectiu principal transcendir més enllà del fet cinematogràfic.
El cinema és una potent eina transformadora de consciències, d’hàbits, d’actituds... De manera immersiva i amb activitats que donen valor afegit als films; testimonis, taules de debat, cinefòrums, tallers educatius... Volem arribar també a un altre públic, a espectadors amb necessitats socials o humanitàries. Dissenyant accions per prendre distància amb la seva situació personal, que creïn empaties amb altres col·lectius o problemàtiques que els ajudaran a superar la seva pròpia situació. Amb el cinema com instrument per fer-ho.
TERRA GOLLUT film festival té l’origen en els Golluts de Ribes, una comunitat de persones que varen ser discriminades per les seves particularitats físiques fins a la seva total desaparició a mitjan segle XX. Mesuraven menys de 1,2 mts, la majoria d'ells tenien goll, una malformació inofensiva però de mal aspecte. Científics que l’època els van descriure com a subraça. El fet d'anomenar al certamen Gollut pretén ser un reconeixement públic cap a ells.